İngilizce alfabe hakkında bilmeniz gereken her şey

hayatingilizce

www.hayatingilizce.com

15 Kasım 2016 Salı

İngilizce Alfabe - HİÇ BİR YERDE BULAMAYACAĞINIZ BİLGİLER!!


     
ingilizce harflerin okunuşu

       İngilizce alfabe son derece önemlidir. İngilizce öğrenmeye yeni başlayan öğrenciler genellikle İngilizce alfabe okunuşu konusunu önemsiz ve gereksiz görürler. Halbuki bu konuyu çok iyi öğrenmeden ileri derecede İngilizce öğrenmek neredeyse imkansızdır. Bunun sebeplerine dersin ilerleyen kısımlarında anlatılmıştır. Aşağıdaki görselde İngilizce alfabe ve İngilizce alfabenin okunuşu gösterilmiştir;


the alphabet


     Alfabe notları:

     1-W, X, Q İngilizce harfler ingilizce alfabede var olmasına rağmen Türkçede olmayan harflerdir. Gerçi internet sitelerinin isimlerinden dolayı "w" harfinin okunuşu, neredeyse herkes tarafından öğrenilmiştir.

     2- Ç, Ş, Ğ, Ü, Ö harfleri Türkçe alfabede yer almasına rağmen İngilizce alfabede yer almaz. 

      3- İngilizcede büyük "İ" harfi yoktur. Ayrıca küçük "ı" harfi de yoktur. Bu iki harf tek bir harftir. Büyük yazıldığında "I" şeklinde, küçük yazıldığında "i" şeklinde kullanılır. 

İngilizcenin bütün konularını bir arada bulabileceğiniz www.hayatingilizce.blogspot.com adlı internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

       Bilinmesi Gereken kelimeler

      Capital - Büyük harf

      Lower case letters - Küçük Harfler

      Vowel - sesli (ünlü) harf

      Consonant - Sessiz (ünsüz) harf



    İngilizce Alfabe Neden Önemlidir?



       Değerli öğrenciler, İngilizcenin en temel konularından olan İngilizce Alfabe konusu Türkçedekinden daha farklı bir öneme sahiptir. Türkçe öğrenen biri Türkçe alfabeyi öğrenmeden de Türkçe konuşmayı öğrenebilir ve bu konuda herhangi bir sıkıntı yaşamaz. Ancak İngilizce'de işler biraz daha farklıdır. İngilizce öğrenirken İngilizce alfabe konusunu öğrenmeyen biri hayatı boyunca hep iletişim aksaklıkları yaşar. Bunu sebebi ise İngilizcede heceleme işleminin harf harf yapılmasıdır. Peki nedir bu harf harf olayı? 

      İngilizce Türkçenin aksine yazıldığı gibi okunan bir dil değildir. Kelimelerin yazılışları, farklı okunuşları daha farklıdır. Bu duruma en güzel örnek "bir" anlamına gelen "one" kelimesidir. "One" kelimesinin okunuşu "van" şeklindedir. Görüldüğü gibi, yazılışı ve okunuşu arasında herhangi bir alaka yoktur.

      Bu sebepten, çoğu zaman bilmediğiniz bir kelime duyduğunuzda o kelimenin nasıl yazıldığını tahmin edemeyebilirsiniz. Bu noktada devreye alfabe girer. Karşınızdakine, söylediği kelimenin nasıl hecelendiğini sorarsanız, size, o kelimeyi harf harf söylemeye başlar. Sizde bu sayede söylenen kelimeyi yazabilirsiniz. 


     Bu durum özellikle isimlerden sözkonusuyken kullanılır. Yabancı biri sizin adınızı yazacağı zaman büyük ihtimalle sizden adınızı hecelemenizi isteteyecektir. Eğer İngilizce alfabeyi bilmiyorsanız, adınızın nasıl yazıldığını söyleyemezsiniz.  Benzer bir durum, siz birinin adını yazacağınız zaman da geçerlidir. Bir yabancı size adını söylediğinde nasıl yazacağınızı bilmezseniz, ona hecelemesini söylersiniz, ve harf harf söylerken sizler de yazarsınız. Tabi İngilizce harflerin okunuşunu bilmiyorsanız, sıkıntı yaşamanız işten bile değildir. 

Aşağıdaki örnek diyaloğu inceleyelim;

- What is your name?

- My name is Ali.

- How do you spell it?

- ey - el - ay.


* how do you spell it? cümlesi "nasıl hecelersin? anlamına gelmektedir. 
* spell = hecelemek


Bir başka örnek diyalog inceleyelim;

- Where are you from?

- I am from Manchester.

- How do you spell it?

- em-ey-en-si-eyç-i-es-ti-i-ar.

- Thank you.


      Sizler de kendi adınızı ve çevrenizdeki insanların isimlerini harf harf heceleyerek İngilizce harflerin okunuşunu pratik edin ve bu isimleri İngilizcede nasıl söyleyebileceğinizi öğrenin. 



     İngilizce Harflerin Okunuşları Notları


      Not-1: "u" harfinin okunuşu "yu" şeklindedir. "Sen" anlamına gelen "you" zamirinin de okunuşu "yu" şeklindedir. Özellikle samimi bir dille yazılan yazılarda "you" zamiri yerine, aynı şekilde okunan "u" harfi kullanılabilir. 

     Not-2: "r" harfinin İngilizcede okunuşu "ar" şeklindedir. "we, you, they" zamirleri ile beraber kullanılan "are" yardımcı fiilinin de okunuşu "are" şeklindedir. Samimi bir dille yazılan mesajlarda veya mektuplarda "are" yardımcı fiilinin yerine sadece "r" harfinin kullanılması son derece yaygındır. Sizler de mesajlarınız bu şekilde yazabilirsiniz. 

     Not-3: Yukarıda değindiğimiz harfler kadar yaygın olmasa da, bazen "vay" şeklinde okunan "y" harfi de "niçin?" anlamına gelen "why" kelimesi yerine kullanılabilir. Örneğin;

- Where r u?
- y?

şeklinde bir diyalog gördüğünüzde "y?" harfinin "why" kelimesi yerine kullanıldığını tahmin etmeniz gerekir. Bazen de bu harf "evet" anlamına gelen "yes" kelimesi yerine kullanılır. Hangi konuşmada hangi anlamda kullanıldığını ise, konuşmadan çıkarabilirsiniz. Örneğin;

- R u tired?
- y. 

      Görüldüğü gibi, bu diyalogda kullanılan "y" harfinden sonra "?" soru işareti kullanılmamıştır. Öyleyse bu diyalogda "yes" anlamında kullanılmıştır diyebiliriz. 

Dikkat!!! Bu tür ingilizce harflerin okunuşu ile ilgili kısaltmalar sadece samimi durumlarda kullanılır. Resmi bir yazı yazdığınız zaman (hocanıza veya amirinize) bu tür kısaltmalar kullanmanız uygun olmaz. Çünkü Türkçe ile karşılaştıracak olursak, "merhaba" yerine "mrb" yazmak gibi bir anlama sahiptir. Siz de takdir edersiniz ki; kimse amirine veya öğretmenine bu şekilde bir mesaj atmaz. 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Değerli öğrenciler, İngilizce alfabe konusu İngilizce harflerin okunuşları ile ilgilidir. Ancak yazılı dersler aracılığıyla, İngilizce harfler bir yere kadar öğretilebilir. Çünkü yazılı derslerde kelimelerin ve ingilizce harflerin okunuşlarını telafuz etmek mümkün değildir. 

     Bu sebepten dolayı, bir Videolu İngilizce Eğitim Seti hazırladık ve bu seti İngilizce öğrenmeye yeni başlayan herkesin anlayacağı düzeyde, bol örnekler ve görsellerle donattık. Ayrıca hafıza tekniklerine uygun olarak hazırladığımız bu dersler sayesinde öğrendiğiniz bilgileri bir daha unutmamanızı sağlamayı hedefledik. 

    Eğer sizler de 60 günde İngilizce öğrenmek ve bu dertten kurtulmak istiyorsanız, mutlaka www.hayatingilizce.com adlı internet sitemize giderek, Videolu İngilizceEğitim Setimize ulaşın. Setimizde videoların yanında iki de kitap hediye ediyoruz. Bu kitaplar sayesinde hem çalıştığınız konuları tekrar edebilir hem de alıştırmalar çözerek öğrendiğiniz bilgileri pekiştirebilirsiniz. Videolu dersler başlığımızda ise, setimizin tanıtımını içeren bir videomuz mevcuttur. İzlemeden geçmeyin!!


www.hayatingilizce.com iyi çalışmalar diler...

Kendinizi test edin (ingilizce alfabe testi)

Share:

1 yorum:

www.hayatingilizce.com

Bu sitede yer alan her türlü yazılı ve görsel materyal hayatingilizce.com adına hazırlanmıştır ve her türlü kullanım hakkı www.hayatingilizce.com sitesine aittir. İzinli veya izinsiz her türlü kopyalama, çoğaltma ve dağıtma telif hakkı ihlalidir ve yasadışıdır. Aksi davranış sergileyenler hakkında yasal işlem yapılacaktır.
Blogger tarafından desteklenmektedir.